Novinky

Spoločnosť AGEL mení testovaciu stratégiu na ochorenie COVID-19. Centrálne laboratóriá AGELLAB sa zamerajú hlavne na metódy PCR a LAMP

8.6.2021

Aktuálna, stále sa zlepšujúca epidemiologická situácia ochorenia COVID-19, prináša so sebou potrebu zmeny testovacej stratégie. Pri nízkom výskyte ochorenia a nízkych hodnotách vírusovej nálože klesá citlivosť antigénových testov. Spoločnosť AGEL sa preto od júna zamerala na presnejšie diagnostické metódy zistenia prítomnosti koronavírusu, ktorých princípom je detekcia genetického materiálu - RNA vírusu. Ide hlavne o metódy PCR a LAMP.

LAMP metóda (Loop-mediated isothermal amplification) má lepšiu citlivosť ako antigénové testy, ktorá sa blíži k citlivosti PCR metódy. Rýchlejšie a jednoduchšie sa vyhodnocuje, používajú sa vzorky odobraté kloktaním. Na Slovensku zatiaľ, v porovnaní s inými európskymi krajinami napr. ako Veľká Británia,  LAMP metóda „neoslovila a nepresvedčila“ odbornú verejnosť.

„Na zvýšenie testovacej kapacity a pre účely možného skríningového testovania metódou PCR, doplnilo centrálne laboratórium AGELLAB vo Zvolene prístrojové vybavenie o termocyklér a robotický automat českej spoločnosti Diana Biotechnologies. Tento v priebehu niekoľkých minút dokáže pripraviť reakčnú zmes pre PCR reakciu pre takmer 400 vzoriek,“ vysvetľuje Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka laboratórií AGELLAB. Postup spracovania je vhodný pre vzorky výterov a slín, pre diagnostické aj skríningové účely.

Pre skríningové použitie (testovanie väčších skupín - zamestnancov, športovcov, účastníkov kultúrnych podujatí)  je možné pri PCR metóde použiť techniku tzv. poolovania.  Veľmi jednoducho povedané ide o zmiešanie časti vzoriek dohromady, ktoré prebieha  v laboratóriu. Počet vzoriek v poole sa odvíja od toho, aká sa očakáva prevalencia infekcie. Ak je poolovaná vzorka negatívna – negatívne sú všetky testy. Pokiaľ je pozitívna – testujú sa všetky vzorky opakovane a samostatne. Výhodou tohto skríningového  postupu je nižšia cena PCR vyšetrenia, veľká kapacita a stále vysoká citlivosť.