Novinky

Správne umývanie rúk dokáže spomaliť šírenie infekcií v detských kolektívoch

26.10.2023

Detské choroby sú prirodzenou súčasťou vývoja imunitného systému. S novým školským rokom však dokážu potrápiť deti i rodičov, najmä vtedy, ak sa opakovane vracajú. Pobyt v detských kolektívoch je však nevyhnutný pre to, aby sa detská imunita oboznámila s možnými hrozbami a vedela na ne správne reagovať.

Počas zimy sú deti i dospelí náchylnejší na respiračné ochorenia. Sliznice sú totiž pri nižších teplotách menej odolné a nedokážu dostatočne efektívne bojovať s vírusmi a baktériami. V prípade detských kolektívov však k nákaze dochádza najčastejšie práve počas pobytu v škole či škôlke, kde sa deti pohybujú pri izbovej teplote. Svoju úlohu pritom zohráva jednak blízkosť detí a tiež spôsob, akým deti skúmajú svet – rukami a ústami. 

Ing. Jana Krokošová, ktorá pracuje v sieti laboratórií AGELLAB ako vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie v Nemocnici AGEL Zvolen, sa preto už pred rokmi zamerala na edukáciu v rámci hygieny rúk a zostavila pre mladšie i staršie deti náučný program Minko Špinko. „Čo sa týka umývania rúk, snažíme sa detičky naučiť najmä to, aby si po kontakte so zvieratkami alebo trebárs pieskoviskom pamätali, že je potrebné umyť si ruky, aj keď sa zdajú na prvý pohľad čisté,“ približuje. 

Hrozby, ktoré na deti striehnu, sa líšia najmä v závislosti od ročných období. „Leto zvyčajne prináša rotavírusy, hnačky, kampylobaktera. Mnoho detí sme mali chorých z grilovačiek či letných osláv. Počas jesenných a zimných mesiacov je všeobecne viac rozšírená chrípka a respiračné infekcie. V tomto prípade edukujeme deti i rodičov v zmysle dôležitosti rúšok a takej prirodzenej ochrany toho dieťaťa, aby samo chápalo, že ak je niekto chorý, treba sa ho strániť v záujme vlastného zdravia,“ približuje Ing. Krokošová.

Téme čistých rúk u detí i dospelých sa vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie vo zvolenskej nemocnici venuje už viac ako 15 rokov. „Tým, že v nemocnici edukujeme personál o správnej hygiene rúk, sledujeme na návštevách škôl a škôlok, že deti zdravotníkov si zvyčajne vedia umyť rúčky lepšie. U mnohých z nich vidieť, aj sami to povedia, že toto mi povedala mama alebo otec, je preto pre nás úžasné sledovať túto spätnú väzbu, že tá edukácia má naozaj zmysel na viacerých úrovniach, od nemocnice až po vzdelávacie zariadenia,“ hovorí. 

Nie nadarmo sa teda hovorí, že čisté ruky sú základom zdravia. Naplno to mohli všetci pocítiť aj počas jednotlivých vĺn pandémie, kedy sa naozaj dôkladne dbalo na dezinfekciu rúk. „Pandémia COVID-19 priniesla medzi ľudí a aj do detských kolektívov poznanie, čo je to alkoholová dezinfekcia, na čo slúži a ako ju používať. Nálož baktérií na rukách sa takýmto spôsobom výrazne zníži. Veľkým pomocníkom sú aj rúška, ktoré výrazne znižujú chorobnosť najmä v úzkych kolektívoch, ako som však už spomínala, aj to prirodzené stránenie sa chorých ľudí alebo všeobecne cudzích ľudí, napríklad v hromadnej doprave, v zmysle, že sa na nikoho nelepím, nezasahujem mu do osobného priestoru, je veľkým pomocníkom,“ uzatvára Ing. Krokošová z oddelenia klinickej mikrobiológie AGELLAB vo Zvolene.