Novinky

Kedy pomôže fekálna transplantácia mikrobiómu?

26.9.2022

Poznatky z medicíny idú dopredu veľmi rýchlo. Rôzne lekárske postupy, ktoré boli pred niekoľkými desaťročiami tabu, sa v posledných rokoch osvedčili, prešli rozsiahlymi klinickými skúškami a aplikujú sa aj v zdravotníckych zariadeniach AGEL SK. Dôkazom je aj metóda transplantácie stolice, ktorú pripravujú laboratóriá AGELLAB získané od zdravých darcov od apríla minulého roka. Pomocou modernej techniky a prístrojového vybavenia dokážu mikrobiológovia fekálny transplantát vyrobiť priamo v laboratóriu, za viac ako rok ich vyrobili viac ako 250 a priamo v sieti nemocníc AGEL SK pomohli viac ako 50 pacientom. Je to obrovský prínos pre pacientov, ktorým sa tak umožní rýchlejší návrat k bežnému a kvalitnejšiemu životu.

Ľudské telo je hostiteľom obrovského počtu mikroorganizmov, ktoré dokážu rôzne ovplyvňovať jeho funkcie. Mikroorganizmy sú neoddeliteľnou súčasťou ľudského života a vykonávajú rôzne životne dôležité funkcie. Patria sem nielen baktérie, ale aj huby, parazity a vírusy. U zdravého človeka tieto mikroorganizmy pokojne koexistujú v symbióze, pričom najväčší počet sa nachádza v tenkom a hrubom čreve. Gastrointestinálny trakt človeka je kolonizovaný početnými bakteriálnymi druhmi, ktorých funkciou je napomáhať tráveniu, zabezpečovať výživu, uľahčovať dozrievanie epitelu hrubého čreva a chrániť pred patogénmi.

Zmeny v zložení stabilnej mikrobioty (súbor mikroorganizmov, ktoré fungujú v symbióze s naším organizmom) môžu jeho funkcie výrazne ovplyvniť. S porušenou črevnou mikroflórou je spojených mnoho rôznych skupín chorôb, vrátane infekčných stavov (infekčná gastroenteritída), infekcia Clostridium difficile, autoimunitné ochorenia (alergické ochorenie, diabetes, zápalové ochorenie čriev), niektoré všeobecné stavy ako sú nadváha, funkčné poruchy tráviaceho traktu. Narušenie mikrobioty antibiotikami môže tiež viesť k ochoreniu vrátane infekcií, ktoré sa stanú odolnými voči antibiotikám.

Fekálna mikrobiálna transplantácia, alebo konkrétne transplantácia stolice, je metóda, ktorá umiestni stolicu od zdravého darcu do gastrointestinálneho traktu iného pacienta, aby sa priamo zmenila črevná mikroflóra príjemcu, aby sa normalizovalo zloženie, čím sa získa terapeutický prínos.  „Pacient s ochorením tráviacej sústavy má narušenú mikrobiálnu rovnováhu v čreve väčšinou spôsobenú baktériou Clostridium difficile. Fekálna mikrobiálna transplantácia je jedna z ciest, ako mu pomôcť,“ hovorí vedúca Oddelenia klinickej mikrobiológie, Ing. Jana Krokošová. V súčasnosti viaceré štúdie preukázali, že sa úspešne používa ako terapia infekcie spôsobenej Clostridium difficile, kde miera vyliečenia je prekvapivo až približne 90 % oproti iným formám terapie.

Po výbere vhodného darcu je stolica darcu testovaná na prítomnosť bežných črevných patogénov, rovnako je mimoriadne podrobne vyšetrovaná aj krv darcu. Získaná stolica sa po potrebných úpravách použije na výrobu alotransplantátu, ktorá prebieha v laboratóriu klinickej mikrobiológie AGELLAB vo Zvolene.  Od jedného darcu dokážu odborníci v laboratóriách AGELLAB vyrobiť transplantáty aj pre viac pacientov. Na to, aby ich správne pripravili a takpovediac aj ,,na mieru ušili človeku“, ktorý na transplantát čaká, slúži kompletné prístrojové vybavenie. Zmrazený alotransplantát je uchovávaný pri teplote mínus 80 C.