Novinky

Laboratóriá zdravotníckej siete AGEL rozbehli spoluprácu so slovenskou spoločnosťou MultiplexDX pri testovaní PCR testami

21.1.2021

Zdravotnícka sieť AGEL je prvou súkromnou sieťou, ktorá nadviazala spoluprácu so slovenskou spoločnosťou MultiplexDX známeho biochemika Pavla Čekana v rámci testovania PCR metódou. Podstatou spolupráce je dodávka citlivejších slovenských diagnostických setov na vyšetrenia PCR ochorenia COVID-19 dostupnejšia technická a aplikačná podpora priamo od výrobcu.

„Spoluprácu s MultiplexDX sa nám podarilo nadviazať v decembri 2020. V januári 2021 sme nakúpili prvé PCR diagnostické sety na ochorenie COVID-19 a ďalší typ setov na diagnostiku COVID-19 a chrípky (influenza A, influenza B). Tento týždeň ešte prebehne overenie a validácia testov na našu laboratórnu technológiu. Predpokladáme, že od budúceho týždňa budú nové sety na vyšetrenie PCR uvedené do plnej prevádzky,“ vysvetlila odborný postup Elena Gaboňová, riaditeľka laboratórií AGELLAB.

Testy slovenského výrobcu MultiplexDX sú  v porovnaní s konkurenciou omnoho citlivejšie a prakticky použiteľnejšie najmä čo sa týka praktickej manipulácie priamo pri laboratórnom spracovaní, a tiež skladovaní. Testy boli validované zahraničnými vedecko-výskumnými inštitúciami a Biomedicínskym ústavom SAV v Bratislave. Vzhľadom na pozitívne celosvetové referencie ohľadne kvality a fakt, že ide o slovenskú firmu, zdravotnícka sieť AGEL SK sa rozhodla aktívne podporovať spoločnosť MultiplexDX nákupom ich diagnostických produktov na vyšetrenie PCR. Výhodou spolupráce je dostupnosť nielen samotných produktov spoločnosti, ale aj technická a aplikačná podpora priamo od výrobcov setov.

Testovať sa na koronavírus SARS -Cov2 najspoľahlivejšou metódou RT – PCR je aktuálne možné v 11 zdravotníckych zariadeniach siete AGEL na Slovensku, a to v AGEL Clinic Bratislava, v nemocniciach v Komárne, Levice, Zlaté Moravce, Zvolen, Bánovce, Handlová, Levoča, Kežmarok, Krompachy, Košice-Šaca.

Spôsob objednávania samoplatcov na testy koronavírusu COVID-19 je veľmi jednoduchý. ,,Pacient sa zaregistruje a elektronicky objedná cez webový portál www.agellab.sk prostredníctvom rezervačného systému. Zvolí si pre neho vhodné mesto otestovania, dátum a čas odberu a zaplatí online za vyšetrenie. Následne sa klient dostaví  v presne stanovený čas na odberové miesto, kde mu bude odobratá vzorka -  výter z nosohltanu. Vzorka bude potom odoslaná  do laboratória AGELLAB na vyšetrenie PCR metódou,“ vysvetľuje E. Gaboňová.  Cena vyšetrenia je 65 EUR a zahŕňa náklady spojené s odberom, transportom vzorky,  laboratórnym vyšetrením a elektronickým výsledkom v troch jazykoch, v angličtine, maďarčine a nemčine. ,,Zároveň, v prípade negatívneho výsledku, automaticky bezplatne posielame Medical certificate o negatívnom výsledku PCR v anglicko-ruskej verzii. Výsledky vyšetrenia poskytujeme najneskôr do 48 hodín. Výsledok vyšetrenia oznámime pacientovi elektronicky e-mailom v šifrovanej podobe. Heslo pre zobrazenie a otvorenie výsledkovej správy odošleme klientovi cez SMS,“ vysvetlila E. Gaboňová. Výter je najvhodnejšie robiť ráno nalačno a pacienti by nemali predtým jesť a piť, mali by prísť bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií, nefajčiť ani elektronické cigarety, nesmie sa žuť žuvačka, používať kvapky alebo spreje do nosa a hrdla.