Novinky

Pacienti už nemusia čakať na špeciálne transplantáty zo zahraničia. Laboratóriá AGELLAB zvolenskej nemocnice ich dokážu vyrobiť samé

13.4.2021

Vďaka tímu odborníkov z Oddelenia klinickej mikrobiológie AGELLAB Nemocnice AGEL Zvolen už pacienti so závažnými zažívacími ťažkosťami nemusia čakať na špeciálne transplantáty zo zahraničia. Pomocou modernej techniky a nového prístrojového vybavenia, ktoré zabezpečila zvolenská nemocnica, dokážu mikrobiológovia fekálny transplantát vyrobiť priamo v laboratóriu. Je to obrovský prínos pre pacientov, ktorým sa tak umožní rýchlejší návrat k bežnému a kvalitnejšiemu životu.

Nemocnica AGEL Zvolen zareagovala flexibilne po tom, čo sa dodávka fekálnych transplantátov zo zahraničia pre pandémiu koronavírusu výrazne spomalila, a naopak, počet pacientov so závažnými ťažkosťami vzrástol. Fekálny transplantát je určený pacientom, ktorí majú závažné zažívacie ťažkosti. Kolitída (zápal hrubého čreva) vyvolaná baktériou Clostridium difficile je veľmi závažné zápalové ochorenie tráviacej sústavy, ktoré sa môže prejaviť hnačkami, zvracaním a horúčkou. „Pacient s týmto ochorením má narušenú mikrobiálnu rovnováhu v čreve spôsobenú baktériou Clostridium difficile. Fekálna mikrobiálna transplantácia je jedna z ciest, ako mu pomôcť,“ hovorí vedúca Oddelenia klinickej mikrobiológie, Ing. Jana Krokošová. Cieľom je, aby tráviaci systém príjemcu bol znovu osídlený normálnou zdravou črevnou mikrobiálnou flórou zo stolice darcu. Transplantácia stolice je klinickým výskumom podložená metóda, ktorá skutočne funguje. Zvolenská nemocnica získala na tento projekt grant a stala sa súčasťou seriózneho vedeckého projektu.

Pre laikov je predstava takejto liečby, teda vpravenie stolice jedného človeka do tela iného možno až neprijateľná, no rozsiahle vedecké štúdie a prax ukázali, že pacientom sa ich stav zlepšil už na druhý deň po zákroku. Obavy z kontaminácie tráviaceho traktu nie sú v tomto prípade na mieste, pretože darca je dopredu vymedzený výberom a musí spĺňať dopredu stanovené prísne kritéria týkajúce sa predovšetkým jeho zdravotného stavu a aj spôsobu života. Od jedného darcu dokážu odborníci vo zvolenských laboratóriách vyrobiť transplantáty aj pre viac pacientov. Na to, aby ich správne  pripravili a takpovediac, ,,na mieru ušili človeku“, ktorý na transplantát čaká, slúži kompletné prístrojové vybavenie. Nové poznatky a technológie si totiž vyžadujú použitie modernej prístrojovej techniky. Jej zabezpečenie pre laboratóriá bolo finančne náročné a zložité. „Treba však poznamenať, že vďaka novej technike sa rozšírila v laboratóriách AGELLAB aj možnosť diagnostiky celého spektra tráviacich ochorení, ktoré boli doteraz dostupné iba v rámci špecializovaných centier,“ dodala vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie, Ing. Jana Krokošová.