Novinky

Závažné ochorenie pankreasu môže odhaliť nové vyšetrenie. Stačí malá vzorka a laboratórny test určí hladinu pankreatickej elastázy

19.5.2022

Laboratórne vyšetrenia vďaka klinicko-biochemickým testom z odobratých vzoriek od pacienta vedia dať zhruba 60 – 70 % informácií o celkovom stave pacienta. Ich význam rastie s modernými poznatkami medicíny a neustále sa zavádzajú nové, stále citlivejšie a špecifickejšie testy, ktoré sa podieľajú na stanovení diagnóz a prognóz ochorení. Ich nezastupiteľná úloha nie je len pri stanovení diagnózy, ale tie pri určovaní a sledovaní liečby. Jedným z novozavedených vyšetrení v laboratóriách AGELLAB Nemocnice AGEL Zvolen je stanovenie hladiny pankreatickej elastázy, ktorá detekuje možné ochorenie pankreasu. Vyšetrenie sa robí zo vzorky stolice.

Chronická pankreatitída je chronickým zápalovým ochorením pankreasu, ktoré zvyčajne spôsobuje bolesť a/alebo trvalú stratu funkcie pankreasu. Závažnou komplikáciou je pri chronickej pankreatitíde stav nazývaný exokrinná nedostatočnosť pankreasu, ktorý spôsobuje poruchu trávenia. Pankreatická nedostatočnosť vzniká, keď je množstvo enzýmov, ktoré sa uvoľnia a prenesú do tenkého čreva nedostatočné na správne trávenie potravy a vstrebávanie živín. Medzi klinické príznaky tejto diagnózy patria:  nadmerné množstvo tuku v stolici, úbytok hmotnosti, brušný diskomfort kvôli zlému tráveniu a podvýživa. Akýkoľvek stav, ktorý blokuje pankreatický vývod alebo poškodzuje či ničí bunky, ktoré produkujú elastázu, môže spôsobiť pankreatickú nedostatočnosť. Môžeme sa s ňou často stretnúť u pacientov s chronickou pankreatitídou, v niektorých prípadoch karcinómu pankreasu, pri cystickej fibróze, pri Shwachmanovom-Diamondovom syndróme a celiakii, ako aj pri iných ochoreniach, ktoré postihujú pankreas. Preto je dôležité, pri vylúčení iných diagnóz urobiť test na pankreatickú elastázu.

Pankreatická elastáza sa tvorí v pankrease a funguje ako tráviaci enzým. V stolici sa vyskytuje v 5-6 násobnom množstve v porovnaní s tráviacimi šťavami, preto sa môže využiť ako indikátor pankreatickej exokrinnej funkcie. Nedostatok pankreatickej elastázy vedie k poruchám trávenia. Laboratórny diagnostický test meria množstvo elastázy vo stolici. Elastáza pomáha rozkladať tuky, bielkoviny a sacharidy po jedle. Je to kľúčová súčasť tráviaceho procesu.

„Preukázalo sa,  že hladiny pankreatickej elastázy korelujú s inými testami pankreatickej funkcie, ako je test na sekretín-cholecystokinín, alebo sekretín-ceruleín. Tieto testy sú považované za metódu „zlatého štandardu“, ale sú invazívne, časovo náročné a drahé. Dodatočný test stolice na diagnostiku pankreatickej insuficiencie je chymotrypsín, ale tento test vyžaduje tri rozličné vzorky stolice od pacienta, na rozdiel od jedinej vzorky stolice vyžadovanej na detekciu elastázy. Medzi výhody testovania úrovní pankreatickej elastázy  patrí lepšia citlivosť a špecificita, než pri testovaní na chymotrypsín a na rozdiel od iných testov je neinvazívny a nevyžaduje, aby pacienti držali špeciálnu diétu alebo prerušili liečbu náhradným pankreatickým enzýmom “, vysvetľuje Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

Okrem vyšetrenia pankreatickej elastázy v stolici je potrebné v prípade, ak sa objavia príznaky ako bolesť brucha, zapáchajúca mastná stolica, chudnutie. Tiež pri podozrení na poruchu trávenia, čo je porucha, ktorá ovplyvňuje  schopnosť tráviť a absorbovať živiny z potravy. Môže to spôsobiť stav podvýživy, pri ktorom telo nedostáva kalórie, vitamíny a/alebo minerály potrebné pre dobré zdravie.

Na uvedené vyšetrenie odporúča lekár špecialista v odbore gastroenterológia a je naň  potrebná malá vzorka stolice.  Hladiny pankreatickej elastázy sú u pacientov s pankreatickou nedostatočnosťou  znížené, pričom koncentrácie menej ako 100 µg/g v stolici sa považujú za závažnú pankreatickú inedostatočnosť a viac ako 200 µg/g sa považuje za normálnu hladinu.