Novinky

Spoznajte svoje alergie. Laboratóriá AGELLAB Vám vyšetria 160 alergénových zdrojov len z jednej vzorky

8.7.2022

Prejavujú sa u vás príznaky podobné alergiám? Trpíte niektorou z nich? Na čo ste alergický a do akej miery? Laboratória AGELLAB ponúkajú komplexný balíček vyšetrenia alergií. V rámci tohtoročného Svetového dňa alergií, ktorý je 8. júla, je možné si tento balíček zakúpiť za zvýhodnenú cenu. Je to veľmi jednoduché, stačí jediný odber krvi a odpoveď na otázku, ako som na tom s 160 alergénmi, dostanete do 5 pracovných dní.

Pojem alergia definuje neprimeranú imunitnú reakciu organizmu na látky v okolí, súhrnne nazývané ako „alergény“ a s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Pre rozvoj alergickej reakcie je dôležité opakované stretnutie s alergénom. Pri prvom vstupe do organizmu prichádza k senzibilizácii  a imunitný systém začne produkovať špecifické IgE protilátky proti danému alergénu. Tieto ďalej spôsobia po ďalšom kontakte s alergénom, aktiváciu buniek imunitného systému a následnému uvoľneniu látok vyvolávajúcich klinické prejavy alergie. Najčastejšími príznakmi sú slzenie očí, nádcha, ďalej bronchiálna astma alebo v ojedinelých prípadoch aj život ohrozujúca reakcia tzv. anafylaktický šok.

Alergie postihujú približne 25 % z celkovej populácie. Mnoho pacientov neberie svoju alergiu vážne a trpia následnými komplikáciami, ako je napr. alergická astma alebo sú nútení k zbytočným diétnym obmedzeniam. Vo väčšine prípadov začína alergia už v ranom detstve. Včasná diagnostika a vhodná terapia vedie nielen k zmierneniu súčasných symptómov, ale vie zabrániť ich zhoršeniu alebo rozvoju nových alergií.

Hoci sú alergie rozšírené, ich diagnostika bola zložitá a v závislosti od typu alergie neboli vyhliadky na úspech terapie vždy jasné. Kožné testy boli doteraz nepríjemné, časovo náročné a spojené s určitým rizikom spustenia alergickej prehnanej reakcie. „V laboratóriách AGELLAB využívame multiplexovú metódu stanovenia alergénov, ktorá umožňuje  vyšetrenie desiatok až stoviek alergénov naraz. Ide o mikročipovú technológiu, ktorá súčasne používa stanovenie aj rekombinantných alebo vysokopurifikovaných alergénových komponentov, a molekulárnych alergénov. V jednom teste vieme obsiahnuť  viac ako 160 alergénových zdrojov - presne 117 alergénových extraktov a 178 molekulárnych komponentov“ vysvetľuje Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka laboratórií Skupiny AGEL SK.

V priebehu roka je bežná cena vyšetrenia 250 EUR. „V rámci tohtoročnej akcie sme do konca prázdnin, teda do 31. augusta, pripravili ponuku pri príležitosti Svetového dňa alergií a vyšetrenie balíčka Alergia ALEX ponúkame za 199 EUR,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB. Každý, kto absolvuje tento test, dostane laboratórnu správu v podobe zašifrovaného e-mailu, s podrobným a veľmi zrozumiteľným súhrnom detegovateľných senzibilizácií.