Novinky

Laboratóriá AGELLAB pripravili bezbolestný a preventívny test pre kardiovaskulárny systém

8.9.2022

Staráte sa dostatočne o zdravie svojho srdca? Čo vám môže povedať hladina cholesterolu a iných látok v krvi o zdraví vášho srdca? Laboratóriá AGELLAB ponúkajú komplexný balíček vyšetrenia s názvom KARDIO balík. V rámci tohtoročného Svetového dňa srdca, ktorý je 29. septembra, je možné si tento balíček zakúpiť za zvýhodnenú cenu. Je to veľmi jednoduché, stačí jediný odber krvi a odpoveď na otázku, ako som na tom so zdravím srdca, dostanete do 2 - 3 pracovných dní.

Kardiovaskulárne choroby patria medzi najčastejšiu príčinu úmrtí na svete, a to vrátane Slovenskej republiky. Vzhľadom na súčasný životný štýl dosahujú pandemický, teda celosvetový rozmer.  Srdcovo-cievne (kardiovaskulárne) choroby patria k dominantným chorobám obehovej sústavy, pričom jednou z hlavných príčin ich vzniku je ateroskleróza. Je to proces, kedy prichádza k zmene štruktúry a funkcie cievnej steny, čo vedie k postupnému zúženiu alebo úplnému uzáveru tepny. Vzniká buď náhle, teda akútne, alebo postupne, čiže chronicky. Charakteristickým znakom je nahromadenie usadenín v cievach, ktoré bránia správnemu prietoku krvi k orgánom a tkanivám.

Ako jedna z najdôležitejších častí tela je srdce zodpovedné nielen za pumpovanie krvi, ale aj za dodávanie tak veľmi potrebných živín a kyslíka do rôznych orgánov a tkanív. Srdce, rovnako ako iné orgány, nie je imúnne voči rôznym chorobám. Krvné cievy a chlopne sa môžu zúžiť v dôsledku nahromadenia plaku. Vzhľadom na kľúčovú úlohu, ktorú zohráva, sa problém srdca môže zmeniť na niečo vážne alebo život ohrozujúce.

„Vaša krv môže poskytnúť veľa informácií o zdraví vášho srdcovo-cievneho systému. Napríklad vysoká hladina „zlého“ cholesterolu v krvi môže byť znakom toho, že máte zvýšené riziko infarktu. A ďalšie látky vo vašej krvi môžu pomôcť vášmu lekárovi určiť, či máte srdcové zlyhanie alebo či máte riziko vzniku tukových usadenín (plakov) vo vašich tepnách (ateroskleróza). Tiež je možné zistiť ďalšie rizikové faktory aterosklerózy a posúdiť stav myokardu cez hodnoty vysokosenzitívneho troponínu T a pro-BNP z vašej krvi,“ vysvetľuje riaditeľka laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

Je dôležité si uvedomiť, že jeden krvný test sám o sebe neurčuje riziko srdcových ochorení. Najdôležitejšími rizikovými faktormi srdcových ochorení sú fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a cukrovka.

V priebehu roka je bežná cena vyšetrenia 114 EUR. „V rámci tohtoročnej akcie sme do 30. septembra, pripravili ponuku pri príležitosti Svetového dňa srdca a vyšetrenie KARDIO balík ponúkame za 91 EUR,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB. Každý, kto absolvuje tento test, dostane laboratórnu správu v podobe zašifrovaného e-mailu, s podrobným a zrozumiteľným súhrnom všetkých parametrov.