Novinky

Čo robiť, aby vás nezaskočila osteoporóza alebo artritída?

13.10.2022

V mesiaci október si pripomíname Svetový deň artritídy a Svetový deň osteoporózy. Zdravé kĺby, ako sú kolená, členky, zápästia ale aj kosti umožňujú telu ľahký pohyb. Od zlomeniny končatín po postupné zhoršovanie artritídy rúk sa vyskytujú poruchy ovplyvňujúce kosti a kĺby v rôznych podobách.

Naša krv nám môže poskytnúť lepšiu predstavu o tom, čo sa deje v našom tele a určiť, či je všetko v poriadku. Môže nám poskytnúť podrobné parametre a včas identifikovať a monitorovať markery ochorenia. Pravidelné krvné testy sú jedným z najdôležitejších spôsobov, ako sledovať svoje celkové fyzické zdravie a pohodu. Pri pravidelnom laboratórnom vyšetrení môžete sledovať prebiehajúce zmeny vo vašom tele v čase a pomôže vám to prijať dôležité rozhodnutia o zdraví.

Čo nám však môže prezradiť krvný test o zdraví kostí a kĺbov?

„Krvný test kostného profilu analyzuje základné parametre kostného metabolizmu, ako sú vápnik, horčík a fosfor. Ďalej parametre, ktoré regulujú kostný metabolizmus a tiež testy, ktoré hovoria o kostnom obrate, teda o tvorbe kostnej hmoty alebo o kostnej resorpcii. V priebehu starnutia je sila našich kostí oslabená stavmi, ako je osteoporóza. Je to ochorenie definované úbytkom kostnej hmoty, poruchami architektúry kostí a tendenciou k zlomeninám. Pri bolesti kĺbov sa v laboratórnom vyšetrení posudzujú zápalové markery vrátane reumatoidného faktoru a autoimunitných protilátok, ktoré poukazujú na zápalové ochorenie a bolesti kĺbov. Zároveň sa vyšetruje aj parameter kyseliny močovej, ktorý býva prítomný pri ochorení dna“, vysvetľuje riaditeľka laboratórií AGELLAB, Ing. Elena Gaboňová.

V priebehu roka je bežná cena vyšetrenia Bolesť kĺbov 28 EUR a Zdravé kosti  40 EUR. „V rámci tohtoročnej akcie sme do 31. októbra pripravili ponuku, kde Bolesť kĺbov je vo výhodnej ponuke za 22 EUR a laboratórny skríning kostí za 40 EUR,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB. Každý, kto absolvuje tento test, dostane najneskôr do 3 až 7 pracovných dní (záleží na konkrétnom vyšetrení) laboratórnu správu v podobe zašifrovaného e-mailu, s podrobným a zrozumiteľným súhrnom všetkých vyšetrovaných parametrov.