Novinky

Ženy dbajú na prevenciu menej. Jednoduché a dostupné vyšetrenia pritom dokážu zachraňovať životy

11.10.2023

Za posledných 12 mesiacov absolvovalo preventívne alebo diagnostické vyšetrenia pre samoplatcov v laboratóriách AGELLAB približne o 7,5 % menej žien ako mužov. V rámci PINK Októbra preto laboratórium pripravilo zľavu 20 % na vybrané vyšetrenia pre ženy, aby im pripomenulo dôležitosť prevencie v rámci závažných ochorení postihujúcich práve nežné pohlavie.

PINK Október je mesiac venovaný iniciatíve za zvýšenie povedomia o rakovine prsníka, možnostiach prevencie, liečby a tiež vyjadreniu solidarity voči pacientkam, ktoré proti tomuto ochoreniu bojujú. Karcinóm prsníka je najčastejšie ochorenie u žien, včasná diagnostika je preto mimoriadne dôležitá. Ženy by nemali zabúdať na pravidelné samovyšetrenie prsníkov aspoň raz za 3 mesiace a aspoň raz za 2 roky absolvovať USG alebo mamografického vyšetrenie.

Na ženy však striehne aj mnoho ďalších ochorení, pri ktorých je prevencia zásadná. „So stúpajúcim vekom sa u žien častejšie objavujú a diagnostikujú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, gynekologické problémy a nádorové ochorenia. Pri všetkých je mimoriadne dôležitá prevencia a s ňou spojená včasná diagnostika, ktorá dokáže zvrátiť priebeh choroby a dáva možnosť siahnuť po šetrnejšej liečbe, čo citeľne skvalitní život ženy,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. 

Moderná laboratórna diagnostika sa dnes vie pozrieť na čiastkové problémy i komplexný stav zdravia už zo vzorky krvi, moču a stolice. Okrem najčastejšie sa vyskytujúceho karcinómu prsníka zasahuje ženy na Slovensku vo veľkej miere aj karcinóm ovárií, teda rakovina vaječníkov. „Toto ochorenie začína často bez príznakov a prejaví sa, podobne ako aj iné formy karcinómu, v neskoršej a ťažšie liečiteľnej fáze. Preto sme zaradili do našej stálej ponuky aj vyšetrenie Zdravie vaječníkov, ktoré je určené pre všetky ženy, ktoré dbajú na prevenciu. Vyšetrením kombinácie onkomarkerov špecifických pre vaječníky a vyšetrenia ROMA indexu – tzv. Risk of Ovarian Malignancy Algorithm –, ktorý slúži na včasnú diagnostiku karcinómu vaječníkov, má žena informáciu, či môže ísť o zhubnú alebo nezhubnú formu, samozrejme, potvrdenú prípadným histopatologickým vyšetrením,“ hovorí riaditeľka odboru laboratórií.  

Komplexné vyšetrenie Zdravie ženy zase analyzuje krvný obraz, funkciu pankreasu, obličiek, pečene či hladinu cukru, tukov, hormónov štítnej žľazy a hodnoty minerálov. Okrem toho sa laboratórium bližšie pozrie aj na prípadný výskyt krvi v stolici, metabolizmus kostí a tiež preskúma, či v tele neprebieha skrytý zápal. „Vďaka sledovaným hodnotám dokážeme určiť, v akej kondícii sa pacientka nachádza a aké je v jej prípade riziko výskytu cukrovky, ochorení obličiek, pečene, hrubého čreva či osteoporózy, ktorá postihuje ženy výrazne častejšie, ako mužov,“ približuje Ing. Gaboňová. 

Zľavu 20 % na všetky vyšetrenia z kalendára Pre ženy je možné uplatniť do konca októbra so zľavovým kódom AGEL-LAB20. Zľavový kód je možné využiť aj opakovane, pričom vyšetrenie môžete aj podarovať, stačí uviesť údaje osoby, ktorá sa vyšetrenia zúčastní. Odberové miesto, rovnako, ako aj čas vyšetrenia si vyberáte sami podľa svojej preferencie.